Is het de taak van een recruiter om te onderhandelen over je salaris?

Als intermediair ondersteun ik inmiddels al bijna 14 jaar (assistent) accountants, (assistent) belastingadviseurs en (assistent) salarisadministrateurs in het sollicitatieproces. Afhankelijk van de behoefte, die per persoon verschillend is, help ik bij het maken van keuzes voor bepaalde functies en/of kantoren, bereid ik kandidaten voor op het sollicitatiegesprek en ondersteun ik hen in het arbeidsvoorwaardelijke traject.

Is het de taak van een recruiter om te onderhandelen over je salaris?

Ik ben onlangs geïnterviewd door een vakblad en daarbij kreeg ik de vraag hoe ik ervoor zorg dat het salaris zo hoog mogelijk wordt. Ik merkte dat ik het heel vervelend vond dat deze aanname werd gedaan en ik vroeg me af hoe dat komt.

Moet je als recruiter proberen het salaris te verhogen? 

Ik ben al heel lang werkzaam als consultant voor accountantskantoren en ik heb nog nooit geprobeerd om met een professional het salaris te verhogen. Wat ik wel doe, is ervoor zorgen dat partijen elkaar vinden in de onderhandeling, gelet op de wensen en belangen van beide partijen en mijn marktkennis. Ik vind namelijk dat je uiteindelijk tot een aanbod moet komen, waar beide partijen volledig achter staan. En dan heb je het niet alleen over salaris, want het is veel meer dan dat.

Kijk ook naar secundaire voorwaarden

De één vindt het salaris het belangrijkst, terwijl een ander meer waarde hecht aan de inhoud van de werkzaamheden, het toekomstperspectief of de balans met het privéleven. Ik vind dat arbeidsvoorwaarden als onderdeel van het totaalplaatje moeten kloppen voor de betreffende persoon, naast alle andere elementen. Er zijn richtlijnen vanuit het SRA en op basis daarvan kan ik beoordelen of je salaris marktconform is of niet, om de verwachtingen goed te managen. 

En denk aan je onderbouwing 

Vervolgens moet je zelf bepalen wat je voor ogen hebt bij een overstap en zorgen dat je kunt benoemen waarom je bepaalde voorwaarden voor ogen hebt. Zorg dus voor een sterke onderbouwing van je standpunt, of dat nu bijvoorbeeld een stap in je arbeidsvoorwaarden is of de mogelijkheid om te gaan studeren.

Het kan zijn dat je juist wilt investeren in arbeidsvoorwaarden in ruil voor begeleiding en kennis in een andere richting (zij-instroom), maar ook dat je juist een hoger salaris voor ogen hebt omdat je een rol met meer verantwoordelijkheden op gaat pakken. Uiteindelijk ben jij degene die zich comfortabel moet voelen over de arbeidsvoorwaarden die gekoppeld zijn aan de functie die je zou gaan vervullen. Denk daar dus goed over na en ga in gesprek met het betreffende kantoor over de mogelijkheden. Ook zij beoordelen welk salaris aansluit bij bepaalde werkzaamheden in verhouding tot de andere collega’s en ook zij moeten de uitkomst als passend ervaren, anders begin je met een 1-0 achterstand. 

En tenslotte, wees eerlijk

Zorg er altijd voor dat je eerlijk bent in het proces. Je gaat namelijk een samenwerking aan en dan is het van belang dat je op elkaar kunt vertrouwen. Dus heb je meer gesprekken lopen? Of hecht je vooral waarde aan je salaris of vrije dagen? Benoem dat, onderbouw het en kom samen tot een passende uitkomst.

Geplaatst op: 20-07-21

Deel dit bericht:

Vind jouw vacature